WhatsOrb - Bacteriën verlichten de stad
Close Login
Register here
Forgot password
Forgot password
or
or

Close
Close Inspiration on environmental sustainability, every month.

Currently 5,988 people are getting new inspiration every month from our global sustainability exchange. Do you want to stay informed? Fill in your e-mail address below:

Close Receive monthly UPDATES ON ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY IN YOUR MAILBOX EVERY MONTH.

Want to be kept in the loop? We will provide monthly overview of what is happening in our community along with new exciting ways on how you can contribute.

your profile is 33% complete:
33%
Update profile Close

Breaking News Breaking News

Bacteriën verlichten de stad

Share this post
by: Hans van der Broek
Bacteriën verlichten de stad

Met genetisch gemodificeerde bacteriën wil de Franse startup Glowee in de toekomst straten en pleinen aanlichten. De Franse start-up strijdt vanmiddag in Amsterdam voor de hoofdprijs van 500.000 euro in de Postcode Green Challenge.

Het jonge bedrijf uit Parijs plaatste de genen van lichtgevende kwallen in bacteriën. Het voordeel daarvan is dat bacteriën ze zich veel sneller vermenigvuldigen. Een paar bacteriën in een gel-achtige oplossing vullen, mits voorzien van de juiste voeding, een dag later al een complete TL-buis. Door biotechnologische technieken is Glowee er bovendien in geslaagd de bacteriën een paar weken achtereen te laten gloeien in plaats van een paar uur. De beestjes verspreiden een groenige gloed.

Oprichter Sandra Rey van Glowee kwam op het idee voor haar bioluminiscerende verlichting toen in Frankrijk in 2013 nieuwe wetgeving van kracht werd die het verbiedt om etalags, winkels  en andere niet-woongebouwen  ’s nachts fel aan te lichten. Dat was een maatregel bedoeld om het energieverbruik terug te dringen. Rey studeerde op dat moment nog vormgeving en zocht  contact met biotechnologen om haar idee verder  te ontwikkelen. Inmiddels telt Glowee tien medewerkers. Onder andere met crowdfundings acties boorde de start-up succesvol geldbronnen aan voor de  productontwikkeling.

Ontwerper Sandra Rey verzamelde een team biotechnologen om zich heen om haar ideeën over de toepassing van bioluminiscentie door te ontwikkelen.

Het licht dat de bacteriën verspreiden is nog niet heel intens en bijvoorbeeld niet geschikt om  bij te lezen. Maar er kunnen wel duidelijk zichtbare accenten worden aangebracht in de openbare ruimte waardoor mensen zich kunnen oriënteren. Het voordeel van de ingetogen verlichting is volgens Rey dat daardoor in de steden s’nachts zelfs de sterren weer zichtbaar worden.

Glowee heeft als ambitie een ruwe grondstof te leveren, bacterieën in een gel in een transparante buis of container waaraan de vereiste voedingsmiddelen toegevoegd. Andere bedrijven kunnen daar dan armaturen of kant- en klare producten rondom ontwikkelen.

Rey verdedigt vanmiddag haar idee voor de jury van de Post Code Green Challenge. Na meerdere beoordelingsronden schopte Glowee het tot de finale waar nog vijf andere startups de jury proberen te overtuigen. De andere finalisten gaan op een een gezinsauto op zonne-energie, een mobiele kiosk, een biologische afbreekbare plastic en duurzame vloerbedekking van lokale materialen. De Postcode Green Challenge is een wedstrijd voor duurzame innovaties met een flinke prijzenpot. Alle vijf finalisten krijgen sowieso 100.000 euro voor de doorontwikkeling van de techniek. De winnaar neemt 500.000 euro mee naar huis.  Vorig jaar won de Delftse Startup Physee, de eerste prijs. Dat werkt aan het PowerWindow, een raam dat tegelijkertijd zonnepaneel is en stroom opwekt.

Updates on environmental sustainability, every month in your mailbox!
sign up
More by: Hans van der Broek
Messange
You
Share this post
World traveler, entrepreneur and environmental activist. Has countless ideas and set up several businesses in the Netherlands and abroad. Has an opinion about everything and unlimited thoughts about a better world. He likes hiking and climbed numerous 5.000 m.
wiebe - 53 WEEKS AGO Post Reported Report Post Your Comment is Under Moderation
Test
Reply
World traveler, entrepreneur and environmental activist. Has countless ideas and set up several businesses in the Netherlands and abroad. Has an opinion about everything and unlimited thoughts about a better world. He likes hiking and climbed numerous 5.000 m.
signup
Updates on environmental sustainability, every month in your mailbox!
sign up
More by: Hans van der Broek
Get updates on environmental sustainability in your mailbox every month.

Whatsorb

Whatsorb info

whatsorb whatsorb whatsorb whatsorb@example.com