Close Welcome writers, influencers and dreamers, make the world a greener place
Register here
Forgot password
Forgot password
or
or

Close
Close For sustainability news hunters! The WhatsOrb newsletter!

Receive monthly the newest updates about sustainability from influencers and fellow writers. Cutting edge innovations and global environmental developments.

Close For sustainability news hunters! The WhatsOrb newsletter!

Receive monthly the newest updates about sustainability from influencers and fellow writers. Cutting edge innovations and global environmental developments.

Close Reset password
your profile is 33% complete:
33%
Update profile Close
Close WhatsOrb Global Sustainability X-Change

For writers, influencers and dreamers who want to make the world a greener place.

WhatsOrb reaches monthly about 7000 thousand visitors who want - like you - to make the world a greener place. Share your expertise and all can benefit.

Become an influencer and write and share sustainable news and innovations globally
Are you a writer or do you have ideas about sustainability which you want to share? Register and share your green knowledge and news. WhatsOrb offers you global exposure for your article.

If your article meets certain standards, you receive promotional gains like Facebook promotions and Google Ads advertising.



Community sustainable timber micro house in amsterdam  the netherlands | Upload Green Architecture

Sustainable Timber Micro House In Amsterdam: The Netherlands

Share this post
by: Moon Apple
sustainable timber micro house in amsterdam  the netherlands | Upload

In the North of Amsterdam a decayed and old brick house has been replaced by a complete new and sustainable house with timber cladding on the walls and roof. The old house was very limited in gross area and volume. With ultimate stretching within the context of the current allocation plan, Chris Collaris Architects has made a design for a new house. The new house still has a relatively small ground floor area (60 m2) but its inside volume has a significant increase and a much more spacious feeling.

Tim van de Velde Replacing an old brick house by a sustainable timber one

wooden black painted house water

The benefits of cantilevering the lower parts of the house

The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases. A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.

WhatsOrb, Global, Sustainability, Exchange, Tinyhouse, Amsterdam  WhatsOrb, Global, Sustainability, Exchange, Amsterdam, Tinyhouse  WhatsOrb, Global, Sustainability, Exchange, Amsterdam, Tinyhouse

What is a passive building technique?

The design of the house is based on the passive building technology. The facades and roof are built with sandwich panels with high density insulation and all connections with the window frames have been sealed double. The facades and roof parts are finished with black timber cladding of wax conserved pinewood. The building system with a steel skeleton and sandwich panels is very uncommon for its use in single private housing. It is much more common in use for large factory halls with less precise building details. In this house the building system has been altered and tailored in such a specific way that the reference to its characteristics being used in large factory halls completely has vanished.

WhatsOrb, Global, Sustainability, Exchange, Amsterdam, Microhouse

Minimalism where possible!

In detail, all edges, corners and joints in the exterior have been made as minimal as possible. Very small incorporated gutters at the roof edges cause a water curtain in heavy rainy weather. A flower window cuts through the wood cladding of the front facade and the bathroom window cuts through the wood cladding of the roof. Black solar panels are positioned exactly within the roof cladding, and the roof edges are clad with the wax conserved and black painted pinewood too. The old brick house has not vanished completely. Roof tiles and wooden floors have been used in the garden and the inner brick layer of the old house has been used again in the interior of the new house. A central positioned core with bricks and a staircase with cabinets made of birch multiplex divide the living spaces into living, kitchen and a diner room. A central and light void alongside the stairs maximizes the interior space of the ground floor.

Architects: Chris Collaris Design
Project: Old Brick House Re-Design
Location: Amsterdam, The Netherlands
Photography by: Tim van de Velde

https://www.whatsorb.com/solution/community/green-architecture

Messange
You
Share this post

I'm interested in everything that has to do with sustainability. My house is solar powered and I have my own water supply and filtering system.  I grow my own vegetables and fruit. Most of the time I go on the road by bicycle and for long distances I use public transport.  

I'm interested in everything that has to do with sustainability. My house is solar powered and I have my own water supply and filtering system.  I grow my own vegetables and fruit. Most of the time I go on the road by bicycle and for long distances I use public transport.  

Sustainable Timber Micro House In Amsterdam: The Netherlands

In the North of Amsterdam a decayed and old brick house has been replaced by a complete new and sustainable house with timb er cladding on the walls and roof. The old house was very limited in gross area and volume. With ultimate stretching within the context of the current allocation plan, Chris Collaris Architects has made a design for a new house. The new house still has a relatively small ground floor area (60 m2) but its inside volume has a significant increase and a much more spacious feeling. Tim van de Velde Replacing an old brick house by a sustainable timber one The benefits of cantilevering the lower parts of the house The roof lines were bound to restricted heights. By cantilevering the lower parts outside the main building volume, the upper level of the house increases. A house with a high ceiling on every floor level and an extra attic is the result of this design feature. The extra win is a dry walk along the North facade while walking underneath the cantilevering roof part towards the entrance.       What is a passive building technique? The design of the house is based on the passive building technology. The facades and roof are built with sandwich panels with high density insulation and all connections with the window frames have been sealed double. The facades and roof parts are finished with black timber cladding of wax conserved pinewood. The building system with a steel skeleton and sandwich panels is very uncommon for its use in single private housing. It is much more common in use for large factory halls with less precise building details. In this house the building system has been altered and tailored in such a specific way that the reference to its characteristics being used in large factory halls completely has vanished. Minimalism where possible! In detail, all edges, corners and joints in the exterior have been made as minimal as possible. Very small incorporated gutters at the roof edges cause a water curtain in heavy rainy weather. A flower window cuts through the wood cladding of the front facade and the bathroom window cuts through the wood cladding of the roof. Black solar panels are positioned exactly within the roof cladding, and the roof edges are clad with the wax conserved and black painted pinewood too. The old brick house has not vanished completely. Roof tiles and wooden floors have been used in the garden and the inner brick layer of the old house has been used again in the interior of the new house. A central positioned core with bricks and a staircase with cabinets made of birch multiplex divide the living spaces into living, kitchen and a diner room. A central and light void alongside the stairs maximizes the interior space of the ground floor. Architects: Chris Collaris Design Project: Old Brick House Re-Design Location: Amsterdam, The Netherlands Photography by: Tim van de Velde https://www.whatsorb.com/solution/community/green-architecture
Get updates on environmental sustainability in your mailbox every month.