WhatsOrb - Twaalfde Warmetruiendag van start
Close Login
Register here
Forgot password
Forgot password
or
or

Close
Close Inspiration on environmental sustainability, every month.

Currently 5,988 people are getting new inspiration every month from our global sustainability exchange. Do you want to stay informed? Fill in your e-mail address below:

Close Receive monthly UPDATES ON ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY IN YOUR MAILBOX EVERY MONTH.

Want to be kept in the loop? We will provide monthly overview of what is happening in our community along with new exciting ways on how you can contribute.

your profile is 33% complete:
33%
Update profile Close

Climate Climate General

Twaalfde Warmetruiendag van start

Share this post
by: Sustainable Startups
Twaalfde Warmetruiendag van start

Warmetruiendag is begonnen: vanaf de Dag van de Duurzaamheid kan iedereen eigen energiebesparingsacties aanmelden voor de twaalfde Warmetruiendag op 2 februari 2018. Met inmiddels bijna twee miljoen deelnemers is het de grootste jaarlijkse klimaatactie van ons land.

De uitstoot van CO2 moet snel omlaag en minder stoken is daarbij cruciaal: 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het politieke debat over uitstootreductie gaat vooral over cijfers en financiering. Maar Warmetruiendag draait om de belangrijkste factor voor succes: mensen en hun gewoontes. “De warme trui werkt meteen”, zegt Petra Lettink van initiatiefnemer Klimaatverbond Nederland “Het is de klimaatactie die iedereen zó uit de kast kan trekken.”

Meedoen

Op 2 februari gaat in Nederland massaal de verwarming lager en gaan Nederlanders in mooie en lelijke warme truien samen het klimaatprobleem te lijf; thuis en op het werk. Elke graad lager bespaart 6 procent energie en 6 procent CO2. “Via hun thermostaat kunnen mensen met deze actie ontzettend veel bereiken” stelt Marieke van den Hoek van groene energieleverancier Greenchoice, “als de verwarming overal éen graad lager gaat, kan Nederland op één dag 3,3 miljoen m3 gas uitsparen”. De warme trui is maar een van de actiemogelijkheden, ook andere energiebesparingen mogen zich aanmelden op: www.warmetruiendag.nl

 2 miljoen deelnemers

Warmetruiendag bestaat sinds 2007 en gaat dit jaar op naar twee miljoen deelnemers. Veel scholen en gemeenten doen mee, zodat inmiddels een hele generatie opgroeide met de gezamenlijke energiebesparingsactie in februari. De laatste jaren sloten uiteenlopende bedrijven aan: banken en verzekeraars, accountantskantoren, hotels, uitgeverijen en winkelketens. Donald Duck, Jort Kelder, Helga van Leur en Mart Smeets zijn bekende ambassadeurs van de actiedag. Ook hogescholen en universiteiten nemen hun energiebesparing serieus: de Universiteit van Maastricht nam in 2017 deel met 29 gebouwen. De Universiteit van Tilburg doet sinds 2013 elke dag aan Warmetruiendag en bespaarde daarmee tonnen aan kosten en uitstoot.

Get updates on environmental sustainability in your mailbox every month.

Whatsorb

Whatsorb info

whatsorb whatsorb whatsorb whatsorb@example.com