WhatsOrb - Een #duurzaam huis bouwen van (lego)blokken
Close Login
Register here
Forgot password
Forgot password
or
or

Close
Close Inspiration on environmental sustainability, every month.

Currently 5,988 people are getting new inspiration every month from our global sustainability exchange. Do you want to stay informed? Fill in your e-mail address below:

Close Receive monthly UPDATES ON ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY IN YOUR MAILBOX EVERY MONTH.

Want to be kept in the loop? We will provide monthly overview of what is happening in our community along with new exciting ways on how you can contribute.

your profile is 33% complete:
33%
Update profile Close

Architecture Architecture General

Een #duurzaam huis bouwen van (lego)blokken

Share this post
by: Hans van der Broek
Een #duurzaam huis bouwen van (lego)blokken

Een huis van herbruikbaar materiaal bouwen zonder traditionele bouwtechnieken (zoals metselen en lijmen)? Het kan en het heet circulair bouwen. Pionier Maarten Wiersma uit Groningen organiseerde zaterdag een open dag in eigen tuin.

Hij is nog nooit iemand tegenkomen die zijn verhaal niet snapt. Toch is Maarten Wiersma - nog - een hoeder van een kleine kudde. Een bescheiden groepje enthousiastelingen dat moet uitgroeien tot een beweging.

Systeem op de schop
,,Mensen uit de bouw willen het niet snappen’’, zegt hij. ,,Om dit op grote schaal circulair te bouwen moeten het hele reguliere bouwsysteem op de schop.’’

Daar is de maatschappij niet op ingericht, weet Wiersma. ,,Het moet eerst maar op een parallel spoor gebeuren. Dat dan straks het hoofdspoor wordt. Zoiets. Meer kun je nu niet betekenen.’’

De 61- of 62-jarige Wiersma (,,Ik weet het nooit precies. Het wordt ook elk jaar weer anders’’) is een voorvechter. Of, zoals valt te lezen op het naambordje dat hij op zijn borst heeft gespeld: een circulair bouwpionier.

Lego
Circulair bouwen? ,,Vergelijk het maar met lego’’, zegt hij en drukt een blokje in een legovloertje.

Circulair bouwen is in de basis het stapelen en/of aan elkaar schakelen van blokken, gemaakt van herbruikbare materialen zoals leem en vlaswol.

,,Kijk’’, vervolgt Wiersma de legoles. ,,Eén blokje is bijvoorbeeld een tiny house. Daar kun je er eentje bovenop zetten, dan heb je een verdieping. Wordt je huis te groot, dan vraag je de buurman: wil je misschien een blokje van mij? Zegt die: is goed, dan kan hij het kopen en aan zijn huis toevoegen.’’

Demonteren
Wiersma zit ontspannen op een tafel in zijn (circulair gebouwde) kantoor aan de Molenstreek (Noorderhoogebrug) in Groningen.

Zojuist heeft hij aan enkele tientallen belangstellenden een presentatie gegeven over ‘zijn’ bouwmethode waarvan hij hoopt dat ze de wereld verovert.

Zodat we straks allemaal in huizen wonen gemaakt van materialen die niet alleen duurzaam, maar ook betaalbaar en eenvoudig te demonteren zijn. Of het nou een mini, maxi of tiny house is, een paleis, of een hele rij huizen.

Neem zijn kantoor. Aan de bouw kwam geen spatje kit, pur of andere ‘plakrommel’ te pas. ,,In principe kun je alles met één boormachine demonteren’’, zegt hij.

Bouwcellen
De ‘legoblokken’ waarmee Wiersma zijn huizen bouwt, noemt hij cellen. ,,Een soort tafels, met vier poten, een tafelblad en een vloer.’’ Een cel kan een woonkamer zijn, of een slaapkamer, of wat je maar wilt.

De kracht van deze cellenbouw schuilt in de repeterende structuur, betoogt Wiersma, die zijn manier van bouwen graag en kosteloos met anderen deelt. ,,Wie er één kan maken, kan er ook honderd.’’

Het voordeel: iedereen kan het (leren).

Betaalbaar
Samen met vijf zzp’ers bouwde Wiersma - die tientallen jaren in de reguliere bouwsector werkte - de afgelopen maanden aan vier appartementen. In zijn eigen tuin, een flink stuk grond naast korenmolen Wilhelmina.

Drie zijn er verkocht, komend voorjaar trekken de bewoners er in. De prijs? Zo’n 160.000 euro per appartement van ongeveer tachtig vierkante meter, inclusief een stukje tuin, parkeerplaats en berging.

Zonder slopen
Wim Gersteling (74) uit Eelderwolde, een van de bezoekers van Wiersma’s open dag en betrokken bij de bouw van Ecodorp Noordeland, is onder de indruk.

Het is idee dat je delen van je huis naar wens kunt hergebruiken, verplaatsen en uitbreiden, spreekt hem aan. ,,En dat je dingen er af kunt halen zonder ze te slopen is aantrekkelijk.’’

Wiersma drukt zijn bezoek steeds weer het belang van hergebruik op het hart. ,,Veertig procent van ons milieuafval in Nederland is bouwgerelateerd afval. Dat moet anders. En het kan ook anders.’’

De bouw van de appartementen is per kwartier te volgen is op www.abc2c.nl, de website van Wiersma’s bedrijf ABC2C.

Messange
You
Share this post
Hans van der Broek , founder Founder and CEO of WhatsOrb, world traveller, entrepreneur and environmental activist. Hans has countless ideas and has set up several businesses in the Netherlands and abroad. He also has an opinion on everything and unlimited thoughts about how to create a better world. He likes hiking and has climbed numerous five-thousanders (mountain summits of at least 5000m or 16,404 feet in elevation)  
Hans van der Broek , founder Founder and CEO of WhatsOrb, world traveller, entrepreneur and environmental activist. Hans has countless ideas and has set up several businesses in the Netherlands and abroad. He also has an opinion on everything and unlimited thoughts about how to create a better world. He likes hiking and has climbed numerous five-thousanders (mountain summits of at least 5000m or 16,404 feet in elevation)  
Get updates on environmental sustainability in your mailbox every month.

Whatsorb

Whatsorb info

whatsorb whatsorb whatsorb whatsorb@example.com